OJAS massage

Aanbod Fotos Contact Blog Docu

Shirodhara ayurvedische hoofdmassage

Shirodhara

Bij shirodhara vloeit er een constante stroom warme sesam olie over het voorhoofd rond het derde oog. Ze brengt een bijzonder diep ontspannend gevoel voor lichaam en geest. Shirodhara stimuleert de hypofyse en hypothalamus waardoor een bijzonder weldadige ervaring ontstaat.

De shirodhara-pot hangt niet stil boven het hoofd maar maakt een slingerbeweging. Daardoor beweegt de oliestraal zich in ellipsvormen over het voorhoofd en activeert opeenvolgend de linker- en rechterhelft van onze hersenen. Deze gewaarwording resulteert in een heel intensieve communicatie tussen onze twee hersenhelften. Het doel ervan is om evenwicht te brengen tussen onze emoties en ratio.Een deugdzaam effect bij alle hoofdkwalen

Door het gewicht van de oliestraal op het voorhoofd ontstaat er een ontspanning van de geest. Alhoewel iedereen erg van dit ontspannend effect geniet, heeft deze massage in het bijzonder een deugdzaam effect bij alle hoofdkwalen: hoofdpijn, migraine, slapeloosheid, duizeligheid, koorts, vermoeidheid, geheugenstoornissen.

De omstandigheden waarin een shirodhara gegeven wordt zijn zeer bepalend voor het goede effect van deze behandeling. Er moet een absolute rust heersen. Om de massage goed te ervaren is het ook van belang dat er een evenwicht ontstaat in het hele lichaam. Daarom geef ik ze nooit als een losstaande massage maar steeds voorafgegaan door een weliswaar verkorte abhyanga massage.

Een shirodhara brengt een totale rust teweeg door het verlagen van de bloeddruk en het vertragen van de ademhaling. Ze heeft eenzelfde effect als een diepe meditatie.


Praktisch verloop

Het verloop van de shirodhara is dus als volgt:

- Abhyanga – 60 min.

- Shirodhara – 20 à 30 min.

- Rustpauze – 30 min. (eventueel met yoga nidra(*) )

In totaliteit met voorbereiding en overgangen tussen deze massages dus ongeveer 2h te voorzien.


Voorzie je van aangepaste losse kledij (voorbeeld: training) en een handdoek. Hou er rekening mee dat je haar nog met olie kan doordrenkt zijn na de behandeling vandaar je persoonlijke handdoek. Voorzie best geen andere activiteiten voor die dag na de behandeling. Er is geen douche voorzien omdat de olie moet kunnen indringen in de huid. Deze massage kies je dus best in de late namiddag of vooravond.(*)Yoga Nidra = yoga van de slaap. In een totale rusthouding (op bedje of op de mat) wordt een tekst afgelezen waarbij je een denkbeeldige reis maakt door de chakra’s van je lichaam. Het is een bijzonder rustgevende ervaring die voor iedereen geschikt is.